Programleírás
1. nap: Budapest - Isztambul
Utazás közvetlen repülőjárattal Isztambulba. Az érkezés napjának második felét Isztambul klasszikus belvárosában töltjük. Válogatott utcai és hagyományos ételeket-italokat kóstolunk, tetőteraszról csodáljuk a ceruzaszerű minareteket, átfogó képet kapva a város szerkezetéről és utánozhatatlan hangulatáról. Megtudjuk, mi a törökök válasza a pizzára. Az iszlám kultúrában a művészi írás fontos szerepet tölt be a mai napig - megismerkedünk egy kalligráfussal és műhelyével, illetve képet kapunk a török textilkultúra gazdagságáról is. Ismerkedő vacsora kedves, családi vendéglőben, majd menta- és hibiszkusztea egy helyiek által kedvelt, látványos, 300 éves dervisiskola árkádjai alatt. Szállás Isztambulban (4 éj)
Szállás: Radisson Blu President Hotel 4*
2. nap: Ottomán ízek és emlékek: mecsetek, bazárok és az Aranyszarv-öböl
Reggeli után újra útnak indulunk, és a város megismerése mellett kiemelt figyelmet fordítunk a gasztronómiai kínálat megismerésére és felfedezésére. Mai programunkat a magasztos Szulejmán mecsetnél kezdjük. A környék olyan kézművesek hagyományos műhelyeitől hangos, melyek lassacskán kikopnak a modern Isztambulból - így ez a 24. óra, hogy találkozzunk velük. Kóstolunk olyan italt, melyet csak itt lehet, és édességet, melyről szintén híres ez a negyed. Lesétálunk a Fűszerbazárhoz, ahol folytatjuk az ízekben való tobzódást. Olyan alapanyagokkal, ételekkel, fűszerekkel ismerkedünk meg, melyeket talán soha nem láttunk még. Bár Isztambulban mindenhol a tulipán formájú teáscsészékkel találkozunk, most sokat tudhatunk meg a hagyományos kávékultúráról is, melynek világhódító szerepét nagyrészt a törököknek köszönhetjük. A bazár azon részeibe is bejutunk, melyek őrzik titkukat a turisták előtt. Karavánszeráj, művészi csempék özöne, a Galata-hídon pecázók nyugalma keretezi nyüzsgő piaci óráinkat. Délután fakultatív hajókirándulás a Boszporuszon. Vacsora egy jól kiválasztott helyen, mely évek óta stabilan tagja a Michelin-ajánlónak. Látványos nap, nagyon gazdag tartalommal, rengeteg ízzel és információval. Aki szeretné, elérheti egy török fürdőben a keyfet, vagyis ,,a relaxáció azon fokát, melyet a gondolkodás sem zavar meg".
3. nap: Bohémek és pillangók
Igazán különleges napunk lesz: egy legendával, vagyis valódi, komótos török reggelivel kezdünk egy kávézóban. Majd Orhan Pamuk isztambuli világában kalandozunk a bohémek és pillangók negyedében. Elegáns sugárút, kis utcákban megbúvó, örmény templom, hipszter és hagyományos kávézók - és egymás mellett a város két leghíresebb cukrászdája. Teljesen más világ, mint a tegnap megismert ottomán belváros. Betérünk egy olyan bájos üzletbe, ahol nem csak a termékek különlegesek és tetszetősek, de esetleges vásárlásunkkal egy női civil szervezetet támogatunk. A Boszporuszon átkelve, az ázsiai parton újabb színekkel gazdagodnak élményeink: Kadiköy piaca, sétánya, lustán nyújtózó, becses macskái - és kiváló ízei várnak. Nem hagyományos városnézésre indulunk: minden érzékszervünket bevetjük. Útközben időt szánunk a Sakirin mecset - egy olyan látványos és híres modern épület megtekintésére, mely az első nő által tervezett imatér a városban. Este a tegnapihoz hasonló, kiváló helyen vacsorázunk.
4. nap: Isztambul - Budapest
Délelőtt szabadidő: aki számára Isztambul új felfedezés, ekkor megnézheti a klasszikus látnivalókat: a Kék Mecsetet és a Hagia Sophiát. Aki már korábban ezt megtette, ma különleges alkalom nyílik számára: elsajátíthatja az Ebru, vagyis a hagyományos török papírfestészet technikáját. A többiek megvásárolhatják még hiányzó gasztroajándékaikat, olivás szappanjaikat, selyem- és kasmírsáljaikat kézi szőttes hamamtörölközőiket és kitömhetik csomagjuk még üres sarkait Hafiz Mustafa utánozhatatlan pisztáciás süteményeivel - hogy hazatérve is felidézhetőek legyenek Isztambul egyébként feledhetetlen ízei. Hazautazás közvetlen repülőjárattal, esti érkezéssel.
UNESCO Világörökségi helyszín
- Isztambul történelmi negyedei
Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen
Röviden: mert ilyet máshol nem talál. Kicsit bővebben: túllépve a kötelező látnivalókon nagyon alaposan megismertük, és örökre megszerettük ezt a várost. Most azt szeretnénk, ha ez másokkal is megtörténne. Különleges, színes ízutazás évszázadokon és kultúrákon át, egyedi helyekre. Önökön a sor!
1453-ban egy alig 21 éves fiú elfoglalta Konstantinápolyt. Utódai egy színes és gazdag kultúrájú birodalmat építettek. Ennek a különleges világnak a részleteivel ismerkedünk ízeken és történeteken át. Az együtt töltött idő alatt nem csak Isztambul gazdag gasztronómiai örökségével ismerkedünk, hanem az ételeken és történeteken keresztül a valódi Isztambul rajzolódik ki előttünk.